Tam 10 sene öncesi yıl 2002, AnkaraSosyete.com’un ilk zamanları, günlük ziyaretçi sayısı 15 – 20 kişi, Ülkemizde ki Internet kullanıcısı ve aboneleri binlerle ifade ediliyor. Günümüzde ise günde 1000’lerce ziyaretçiye ev sahipliği yapan AnkaraSosyete.com ve 25 milyonu geçen Internet kullanıcısı. Sadece bu kısıtlı bilgiden Internet’in 10 sene içerisinde ne kadar hızlı büyüdüğünü anlamak mümkün.
Internet hayatımızı kolaylaştırmasının yanısıra çokda değiştirdi. Bir haber daha henüz ajanslara düşmeden Internet üzerinden on binlerce kişiye ulaşabiliyor. Her ne kadar hayatımız çok ama çok kolaylaşsa da Internet’in ortaya çıkardığı birçok sorun da mevcut. Bunlardan en önemlisi de güvenlik ve internet üzerinden itibarınızın korunması. Av. Meltem Banko ile itibar ve internet üzerinden itibarınızın korunmasına dair çok keyifli ve bilgilendirici bir sohbet gerçekleştirdik.
“Artık hiç kimse internette kendisi veya şirketi hakkında yazılanları görmezden gelme lüksüne sahip değil.”
İnternette itibar koruma denildiğinde ne anlamalıyız?
İtibar kelimesi anlam olarak “saygı görme, güvenilir olma durumu, prestij ve saygınlık” demek. İnternet gibi tüm dünyaya ulaşabildiğiniz, ürünlerinizi veya hizmetlerinizi pazarlayabildiğiniz uçsuz bucaksız bir alanda kendinizi doğru tanıtabilmek için itibar yönetimine ihtiyaç var. İtibar yönetiminin vazgeçilmez unsurları ise öncelikle bir itibar sahibi olmak ve daha sonra sürekli olarak bunu korumak. Bunu yapmanın yolu ise internette kendinizi düzenli olarak takip etmek, doğru ve olumlu içerik üretmek, olumsuz içeriklere de müdahale etmek.
Artık hiç kimse internette kendisi veya şirketi hakkında yazılanları görmezden gelme lüksüne sahip değil. Ben bunları önemsemiyorum, isteyen istediğini yazabilir diyemez. İnsanlar itibarınızı bu kadar önemserken sizin önemsemeniz düşünülemez. Günümüzün rekabetçi anlayışına tamamen zıt bir düşünce olur bu. Eğer siz itibarınızı kontrol altına almazsanız başkaları alır.
Son dönemlerde itibar koruma ve itibar yönetimi gibi kavramları sıkça duyar olduk. Bu sektörün ortaya çıkışı yeni bir durum mu?
İnternet ortamına bir kez giren bir içerik yıllar geçse de kendi kendine silinmiyor. Ve olumsuz içerikler olumlulara oranla çok daha hızla yayılıyor. Kişilerin ve kurumların saygınlıklarının, güvenilirliklerinin zarar görmemesi için itibarlarının korunması zorunlu bir ihtiyaç haline geldi. Aslında bunlar yeni kavramlar değil. Ülkemizde nispeten yeni duyuluyor olsa da, İngiltere, Amerika gibi ülkelerde yıllardır üzerine yatırım yapılan ve firmaların ciddi bütçeler ayırdıkları bir alan. Kurumsal firmalar bu konuyu birinci dereceden önemsiyor.
Sanal alemdeki itibarın sosyal hayata etkileri nasıl oluyor?
Birinci dereceden etki ediyor. Bir işe başvurduğunuzda, yeni insanlarla tanıştığınızda, resmi bir göreve talip olduğunuzda ve hatta evlenmek istediğinizde.
Arkadaşlarınız, iş çevreniz, iş verenleriniz, müşterileriniz, yatırımcılar kısacası herkes internetten birbirlerini araştırıyor, sonuçları inceliyor ve bir algı meydana geliyor. Arama sonuçlarının niteliği ve niceliğine göre bu algı olumlu veya olumsuz olabilir.
İnternette itibar zedeleyen içerikler nelerdir?
Şahsınıza yöneltilmiş hakaretler, iftiralar. Gerçeğe aykırı haberler, hızla yayılan kötü niyetli dedikodular, sahte hesaplar, çalınmış hesaplar, telif haklarını ihlal eden paylaşımlar vb.
Bu içeriklere müdahale etmemenin ne gibi olumsuz sonuçları olabilir?
Sosyal hayatta insanlar ve kurumlar itibar sağlamak için yıllarca eğitim görüyor, çalışıyor. Günümüzde her kim olursa olsun eğer geniş kitlelere hitap etmek ve rekabette öne geçmek istiyorsa mutlaka ve mutlaka internet içeriklerini takip etmek ve bunlara yeri geldiğinde müdahale etmek zorunda. Akse takdirde;
Ticari kazancınız olumsuz etkilenir.
Marka algınız bozulur.
Tüketiciler, müşteriler, hayranlar gözünde kazandığınız güven duygusunun zedelenmesine neden olur.
Sosyal hayatınız ve aile yaşantınızın olumsuz etkileneceği durumlarla karşılaşabilirsiniz.
Sıklıkla karşılaştığınız başvurular nelerdir?
Twitter ve facebook üzerinden hakarete maruz kalanlar bize en çok başvuranlar oluyor genelde. Özellikle sanatçılar, politikacılar, gazeteciler gibi göz önünde ve sosyal medyada aktif kimseler bu mağduriyetleri yaşıyorlar. Bunun dışında yine özellikle ünlülerin adına açılmış sahte sosyal medya hesapları veya bu hesapların çalınarak kötü niyetli kullanılması çok rastlanan bilişim suçları arasında.
Ekşi sözlük vb sözlük sitelerinde kişilere ve kurumlara yöneltilmiş küfürler ve gerçeğe aykırı yazılar da şikayet konusu oluyor. İnternet geliştikçe yeni suç şekilleri ve yeni mağduriyetler de ortaya çıkıyor.
Bu konularda mağduriyetler yaşayanlar size nasıl ulaşabilirler?
Benim de hukuki danışmanlığını yaptığım itibarkoru.com sitesine başvurabilirler.
İnsanlara itibarlarını korumak için ne önerirsiniz?
Markanızı, isminizi mutlaka internette düzenli olarak takip edin, ettirin. Bununla ilgili hizmet veren kurumlar var.
Atılan bir tweetin itibarınız üzerinde yaratacağı etkiyi gözardı etmeyin.
Hukuki adım atmaktan çekinmeyin. Çözümsüz hiçbir konu yok.
Suç işleyenin yanına kar kalmayacağını bilin.