Ağrınızı Manuel Terapiyle Azaltın

Uzmanlar, ağrılarınızı azaltmak için tamamen doğal ve yan etkisi bulunmayan maunelterapiyi öneriyor.

Bir çok hasta ilk fizik tedavi seansına sıcak su torbaları, ultrason ve egzersizle ilgili bir sürü uygulama beklerler. Bu tedaviler birçok durumda yararlıdır ve egzersiz tedavi programının vazgeçilmez bir parçası olmalıdır. Egzersizin tedaviye dâhil edilmesindeki amaç kas dengesizliğini düzenlenmesidir, ancak bazı terapistler kas dengesizliğine sebep olan faktörleri daha çok merak ederler. Bu durumda tamamlayıcı tedavi olarak manuel terapi kullanılır. Örneğin, beldeki veya kalçadaki eklemin hareket açıklığını priformis kasının (kalçadaki en şişkin kas) tedavi edilerek artırılmasını, bu kasın egzersizle çalışılmasına tercih ederler.

Peki manuel terapi nasıl yapılır? Bu alanda yurtiçi ve yurtdışında yaptığı önemli çalışmalarıyla bilinen Okan Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa Şunları anlattı: “Manuel terapi tamamen elle yapılan bir tedavidir. Fizik tedavinin özel bir alanıdır, terapistellerini kullanarak kaslar, bağlar, eklemler üzerine uygulama yapar. Manuel terapi kas iskelet sistemindeki problemlerden dolayı eklemde meydana gelen hareket kısıtlılığını gidermeye çalışır. Bu kısıtlılık ağrıya, harekette azalmaya, duruşun bozulmasına neden olur. Manuelterapi ile eklemler yeniden restore edilerek, kaslardaki gerginlik azaltılarak hareket geri kazandırılır, böylece ağrı ortadan kalkar.
Manuel terapi tekniklerinde amaç ağrının azaltılmasıdır. Vücutta ağrıya neden olan faktörler genellikle kastaki gerginlikler, eklemdeki kısıtlanmalar ve yumuşak dokunun esnekliğinin azalmasıdır. Manuel terapi teknikleri olan yumuşak doku çalışması, mobilizasyon ve manipülasyon içinden hastaya en uygun olanı/olanları seçilerek tedavi programı planlanır. Yumuşak doku gevşetmesi ile gergin dokular rahatlatılır, dolaşım artırılır, yapışıklıklar giderilir. Mobilizasyon ile eklemdeki kısıtlanmalar farklı hızlarda yapılan çekme, itme, döndürme gibi hareketlerle açılır.

Manuel terapinin avantajı ise yan etkisinin olmamasıdır. Ağrıyı azaltmak için ilaç kullanımına gerek yoktur. Tamamen vücudun anatomisine uygun teknikleri içeren doğal bir tedavi yöntemidir. Manuel terapi ile birlikte egzersizin yapılması çok önemlidir. Çünkü ağrıların birçoğu yetersiz kas gücü sonucu gelişen yaralanmalardan kaynaklanmaktadır. Tedaviyle birlikte düzenli yapılan egzersiz kas kuvvetini artırarak iyileşme sürecini hızlandıracaktır. 2005 yılında yaptığım “Omuz impignement sendromunda manuel terapinin etkisinin”değerlendirildiği çalışmada ağrı ve fonksiyonda manuel terapinin diğer tedavi yöntemlerine göre daha etkili olduğu bulunmuştur. 2011 yılında yaptığım bir diğer araştırma göstermiştir ki bel fıtığında manuel terapi diğer tedavi yöntemlerine göre açık ara etkilidir.”

PAYLAŞ
Önceki HaberTÜGİAD’tan İşbirliği Buluşması
Sonraki HaberAnkaralı Çocuk ve Gençler “Trafik Dedektifi” Oldu
Çankaya Üniversitesi İşletme (Burslu) bölümünden 2008 yılında şeref öğrencisi olarak mezun oldu. 6 ay Universita Degli Del Molise (Campobasso, İtalya)'de eğitim aldı. 2008 yılından itibaren Ansolon Medya'nın çeşitli birimlerinde görev aldı. 2014 yılının ikicni yarısından itibaren AnkaraSosyete.com un da içinde bulunduğu Ansolon Medya yayınlarının Editörlüğünü yapmaktadır. Kıymet Ruşitler evli ve bir çocuk annesidir.