Yılın önemli festival filmlerini engelli sinemaseverler ile buluşturan Engelsiz Filmler Festivali, bu yıl 5. kez kapılarını açıyor.
Engelli bireylerin kültürel ve sosyal çevredeki özgürlüğünü savunmalarına ön ayak olan festival, sinemaseverler tarafından merakla bekleniyor.
Geçtiğimiz yıllarda sadece Ankara’da gerçekleşen Engelsiz Filmler Festivali, bu yıl Ankara’nın yanı sıra İstanbul ve Eskişehir’de de sinemaseverlerle buluşacak.
Medya sponsorları arasında Türkiye’nin sinema sitesi Sinemalar.com’un da yer aldığı 5. Engelsiz Filmler Festivali, ilk olarak 5 Mayıs’ta Eskişehir’de başlayacak ve festivalin ilk ayağı burada 7 Mayıs’ta sona erecek. Ardından 12-14 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da yolculuğuna devam edecek olan festival, 18-23 Mayıs’ta Ankara’da yapacağı gösterimlerin ardından son bulacak.
Eskişehir’de Taşbaşı Kültür ve Sanat Merkezi, İstanbul’da Boğaziçi Üniversitesi Sinema Salonu (SineBu) ve Ankara’da Çağdaş Sanatlar Merkezi ile Ulucanlar Cezaevi Sinema Salonu’nda gerçekleştirilecek olan gösterimlerin tamamı ücretsiz olacak. Geçtiğimiz yılın ses getiren uzun ve kısa 35 festival filmi, “Engelsiz Yarışma”, “Türkiye Sineması”, “Dünyadan”, “Engel Tanımayan Filmler”, “Uzun Lafın Kısası”, “Çocuklar İçin”, “Sinema Tarihinden”, “Otizm Dostu Gösterim” adlı bölümler altında programda yer alacak. Görme engelliler için sesli betimleme, duyma engelliler için ise işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile gösterilecek olan filmler sayesinde engelli bireylerin sinemayla aralarındaki mesafe kaldırılacak. Yeni filmlerin yanında Giuseppe Tornatore’nin Nuovo Cinema Paradiso ve Yılmaz Güney’in Sürü filmleri gibi klasikler de festival kapsamında gösterilecek.
Festival kapsamında film gösterimlerinin yanı sıra söyleşiler ve atölyeler de düzenlenecek. Bu sene ilk kez “Sanal Gerçeklik (VR)” etkinliği ile izleyiciler sanal gözlük kullanarak interaktif bir deneyim yaşayacak. British Council işbirliğiyle düzenlenecek olan “Bakış Açısı Atölyesi” ile beden hareketi ve kamera hareketi arasındaki ilişki arasında köprü kurulacak. Ayrıca, “Kahramanların Animasyonu” atölyesinde çocuklar kendi betimledikleri karakterleri tasarlayarak küçük bir animasyon hazırlayacak.