Evcil hayvan sahipliği oranının gittikçe yükseldiği Türkiye’de mama pazarının da çehresi değişiyor. Yaklaşık 10 yıl önce yabancı markaların hüküm sürdüğü pazarda, şimdi yerli mama markaları boy gösteriyor. Ancak pazardaki belki de en radikal değişim, tüketici davranışlarında oldu. Öyle ki hazır mama tüketim oranının çok düşük olduğu Anadolu illerdeki hazır mama tüketim rakamları artmaya başladı.
Champion ve Goody markalarıyla Türkiye’deki ilk, en büyük ve lider mama üreticisi olan Tropikal Pet’in CEO’su İzzet Saban da Anadolu’daki hazır mama satın alma alışkanlıklarındaki değişime dikkat çekiyor. Özellikle online kanallar üzerinden satın alınan mama miktarının arttığını anlatan Saban, “Sektör batı bölgelerinde odaklanmış olsa da Anadolu’da da ciddi tüketim artışları var. Hem müşterimiz olan B2C sitelerin satışlarından hem de kendi online B2B bayi satış sitemiz üzerinden yaptığımız satışlardan bu tabloyu net olarak görüyoruz. Anadolu’daki illere yaptığımız sevkiyat oranları yükseliyor” diyor.
Sektördeki genel satın alma artışına da dikkat çeken Saban, “Önümüzdeki 5 sene boyunca pazarın senelik yüzde 8 ila 10 civarında büyüyeceğini öngörüyoruz. Evcil hayvan sahipliği oranı ülkemizde çok hızlı olmamakla birlikte artıyor. Toplumumuzda insan gıdalarının evcil hayvanların metabolizmasına verdiği zarara ilişkin bilinç arttıkça sektör daha da büyüyecektir” diyor.
Dünyadaki kedi – köpek maması pazarının cirosunun 71 milyar Doları aşmış durumda olduğunu anlatan Saban, Türkiye’deki pazar büyüklüğünün ise tüm evcil hayvan kategorisinde yaklaşık 100 milyon Euro civarında seyrettiğini anlatıyor. Rakamların Fransa’da 4 milyar Euro, ABD’de ise 18 milyar Dolar’ı bulduğuna dikkat çeken Saban, aradaki farkın en önemli nedeninin kedi – köpek sahipliği oranı olduğunu söylüyor.
“Türkiye’de kedi ve köpek sahipliği oranının düşüklüğünün yanı sıra evcil hayvan sahiplerinin yanlış bilgilenmeleri sonucu mama kullanım oranları da çok düşük” diyen Saban, “Dostlarımızın sağlığını tehlikeye attığını bilmeden yemek artığı ile besleyen çok fazla hayvan sahibi var. Ülkemizde evcil hayvan sahipleri, köpeklerin yüzde 11’ini, kedilerin ise yüzde 23’ünü hazır mama ile besliyor. Geri kalan dostlarımız sofra artıkları ya da papara tarzı yemekler ile eksik besleniyorlar. Evcil hayvan besleme alışkanlıklarımız pazarın büyümesi için büyük engel. Bu noktada tüketici davranışlarını değiştirmeye yönelik bilinçlendirici pazarlama projeleri yapıyoruz. Yaptığımız tüketici araştırmaları ile Türkiye’de evcil hayvan sahiplerini belli profil grupları altına kategorize etmeyi başardık ve Goody ve Champion markalarımızı bu tüketici iç görü ve beklentilerini dikkate alarak konumlandırdık. Bu konuda başarılı olduğumuzu düşünüyoruz zira gerek ürün kalitesi gerekse ambalaj tasarımlarımız ile rakiplerimiz dahil beğeni topluyoruz” diyor.
Sektörün artık mama ithal eden konumundan ihraç eden konuma geldiğini anlatan Saban, “Türkiye’de ilk ve en büyük mama ihracatı yapan firmayız. Bugün 16 ülkeye ihracat yapıyoruz. Türkiye’nin ilk, en büyük ve lider kuru kedi köpek maması üreticisi Tropikal Pet olarak Champion ve Goody markalarımızla sektörümüzün dünyadaki prestijini arttıran bir konuma geldik. Şu anda KKTC, Lübnan, Letonya, Gürcistan, Dubai, Yunanistan, Bulgaristan Mısır, Hırvatistan ve Tunus dahil birçok ülkeye kendi markalarımız ile mama ihraç ediyoruz. İhracatımız iç piyasa satışlarına paralel büyümeye devam ediyor. Yapmış olduğumuz yatırımlar sayesinde toplam satışımız içinde ihracatın payı yüzde 8’e kadar çıktı. 2014 senesinde ise ihracatımızı yüzde 27 büyüterek 1500 tona ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.
Sektöre yabancı yatırımcıların ilgisinin de büyük olduğunu anlatan Saban, “Tropikal Pet olarak yabancı bir yatırım fonunun kendi pazarımızda yatırım yaptığı ilk markayız. Markamızın yüzde 60 hissesi ABD merkezli ‘The Riverside Company’ yatırım fonu tarafından satın alındı. Bu aynı zamanda ‘The Riverside Company’nin dünyada pet sektörüne yaptığı tek yatırım. Bugün reyonlardaki pet markalarına baktığımızda yabancı markaların pazardaki hakimiyetlerini koruma çabalarını anlamak mümkün. Bu bile ülkemize olan yabancı yatırımcı ilgisini net olarak göstermektedir” dedi.