“Polonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 600. Yıldönümü” etkinlikleri çerçevesinde, Polonyalı Ozanlarla Türkiyeli Aşıklar, “Türkülerin Ortak Yolunda” konserlerinde buluşuyor. Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’nde 27 ve 28 Eylül tarihlerinde düzenlenecek konserler saat 20:00’de başlayacak.
“Türkülerin Ortak Yolunda” konserleri, çağdaş kültürde yeniden popüler hale gelen Polonya’daki geleneksel şarkı söyleme sanatı ile Polonya ozan geleneğine benzeyen Türkiye ve Orta Asya’nın asırlık aşık geleneğini bir araya getiriyor. Polonya’dan Jacek Hałas, Agata Harz, Alicja Hałas ve Remigiusz Hanaj ile Türkiye’den Erol Sahiner ve Mustafa Aydın ilk ortak konserlerini Mart ayında Polonya’nın başkenti Varşova’da verdi. 27 ve 28 Eylül tarihlerinde Ankara’ya konuk olacak ozan ve aşıkların konserleri, Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’nde saat 20:00’de başlayacak. Konserler, Polonya’da 1997 yılında hikâye anlatıcıları tarafından Varşova’da kurulan “Grupa Studnia O.” Polonya Hikâye Anlatıcıları Derneği, Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Enstitüsü Derneği ve Somut Olmayan Kültür Miras Müzesi işbirliği ile organize ediliyor.
Uzun yıllardan sonra tekrar canlanan ozanlık geleneği, eski Polonya topraklarında gezip dolaşan müzisyenlerin İncil’den ve tarihi olaylardan esinlendikleri temalardan oluşuyor. Günümüze kadar uzanan bu gelenek yerel türküleri, balatları, sosyal içerikli şarkılar ile dans müziklerini içeriyor. İzleyiciler konserlerde, Polonya geleneksel müziğinin “tekerlekli keman” olarak da bilinen bin yıllık bir geleneğe sahip laterna enstrümanı ile yorumlarını da dinleme fırsatı yakalayacak.